Julgåvor, julbord och representation till kunder och kollegor – detta gäller 2021

Uppdaterat: 7 nov.


Många företag vill visa sin uppskattning för personalens arbetsinsatser och avsluta året med julklappar och julfest. Det finns möjligheter att göra avdrag för delar av kostnaden, men det gäller att ha koll på skattereglerna. Vi har med anledning av det sammanställt några av de bestämmelser du bör känna till.


· 2021 kan julklappar och andra gåvor ges till personalen till ett värde upp till 2 500 kr.

· Julklappar till kunder får ges till ett värde upp till 300 kr.

· Överstiger man beloppen blir hela gåvan skattepliktig

· Julbord medför avdragsgill moms upp till 300 kr. ex moms.

· Kringkostnader för julfest är avdragbar upp till 180 kr. / pp.Julklapp till personalen – Skattefria julgåvor

En arbetsgivare kan ge en skattefri julgåva till sin personal. Julgåvans värda ska vara 'ringa' vilket innebär att värdet inte får överstiga 500 kronor inklusive moms. Julklappen måste ges till alla - eller i vart fall en större grupp, av personalen.


Coronagåva

Fram till den 31 december 2021 gäller särskilda regler som innebär att extra gåvor upp till 2 000 kronor är skattefria. De tillfälliga skattereglerna ska ge arbetsgivare en möjlighet att visa särskild uppskattning till de anställda för arbetet som utförts under pandemin.

De olika gåvorna kan kombineras vilket innebär att en avdragsbar julgåva kan ges till personalen till ett värde av totalt 2 500 kronor.

Gåvorna hanteras som skattefria gåvor i bokföringen och ingen särskild anmälan eller ansökan behöver göras.

Man måste dock vara uppmärksam - överstiger gåvans värde gränsbeloppet ska hela gåvans värde förmånsbeskattas. Överstiger man gränsvärdet är inte heller momsen avdragsgill.