Arbetsmiljörätten består av en mängd begrepp och kan därför upplevas som ett komplicerat och svårt område. Tillbud och arbetsskada är två viktiga begrepp att känna till som både arbetsgivare och arbetstagare. Dessa företeelser är besläktade men inte samma sak. I den här artikeln reder vi ut skillnaden mellan tillbud och arbetsolycka, så kallade Oj och Aj.
På denna sida kan du läsa mer om arbetsmiljö
Tillbud eller Oj
Formellt kan sägas att tillbud är en oönskad händelse eller situation som kunnat leda till hälsobesvär, sjukdom eller olycksfall. Det viktiga här är att notera formuleringen "kunnat leda till" vilket innebär att förekomsten av fysiska eller psykiska skador inte är avgörande för om något ska anses utgöra ett tillbud eller inte. Ett tillbud är en händelse som kunnat orsaka skada, även om ingen skadats av händelsen. Ett exempel är ifall att en stor hylla går sönder och saker på hyllan ramlar ner på en plats där det kunde ha stått en person, men utan att någon skadades vid tillfället. Om en person hade stått i närheten av hyllan vid olyckstillfället skulle den troligtvis ha kunnat skadas vilket innebär att olyckan klassas som ett tillbud.
Det kan sägas finnas tre olika stadier i tillbudskedjan, Riskobservation - Tillbud - Allvarligt tillbud
Riskobservationen - man kan se att något skulle kunna leda till en olycka - exempelvis en oljebehållare som står på kanten av ett hyllplan inne i verkstaden. Man vet att om den ramlar ner så kan det orsaka en stor oljefläck på golvet.
Tillbudet - Det finns en faktisk oljefläck på golvet, som orsakats av att en oljebehållare vält. Oljefläcken utgör ett tillbud - eftersom risk för skada, om någon klivit i oljefläcken, föreligger.
Allvarligt tillbud - här har någon de facto klivit i oljefläcken men utan att ramla eller skada sig.
Skillnaden mellan tillbud och allvarligt tillbud, är att allvarliga tillbud kunnat orsaka eller har orsakat allvarliga olyckor och skador. Arbetsgivaren är alltid skyldig att anmäla allvarliga tillbud till Arbetsmiljöverket, en skyldighet som är straffbelagd för den fysiska person som är närmast personalansvarig. Vad som ska anses utgöra ett allvarligt tillbud är en bedömning som arbetsgivaren ansvarar för.
Arbetsskada eller Aj
En arbetsskada är något som händer en anställd på väg till, på- eller från arbetsplatsen. Det är en skada eller sjukdom som har uppkommit på grund av en olycka eller som på annat sätt orsakats av eller i anslutning till arbetet. Det finns med andra ord en distinktion mellan arbetsplatsolycka och arbetssjukdom, vi reder ut begreppen nedan.
Arbetsplatsolycka
En arbetsplatsolycka är ett olycksfall med lindrigare skada som följd, som skett på arbetsplatsen eller annan plats där den skadade varit i eller för arbetet. För att en händelse skall räknas som ett olycksfall ska förloppet vara kortvarigt och uppkommit i samband med en särskild oförutsedd händelse. Till arbetsolyckorna räknas även lindrigare skador till följd av till yttre händelser som hot, överfall och rån. Både fysiska som psykiska skador räknas hit. Skador som solsting, värmeslag, förfrysning, inflammation och skada genom mekanisk inverkan under kortare tid (högst några få dagar) räknas också som olycksfall. Exempel på skador som räknas som olycksfall:
Fall från hög höjd där ett ben bryts
Skada på ögon vid svetsning
Klämskada i en maskin där ett finger har fastnat
Halkskador där en fot stukas
Kroppskada när någon får en kartong på sig
Brännskada när inte rätt skyddsutrustning använts
Arbetssjukdom
Med arbetssjukdom menas kortfattat arbetsskador som uppkommit på annat sätt än genom olycksfall i arbetet. Det är en sjukdom som beror på "skadlig inverkan i arbetet under längre tid". Med detta menas att det finns något i arbetsmiljön som påverkar den fysiska eller psykiska hälsan ogynnsamt. Exempel på skadliga faktorer i arbetsmiljön är:
Tungt arbete eller olämpliga arbetsställningar som har orsakat rygg- eller ledbesvär.
Ensidigt arbete som har orsakat muskel- eller senskador.
Farliga ämnen som har orsakat eksem, allergier, luftvägsbesvär eller cancer.
Psykiskt påfrestande arbetsförhållanden (stress, mobbning och andra relationsproblem) som har orsakat psykiska besvär, magsår eller hjärtbesvär.
Vibrationer som har orsakat skador på blodkärl, nerver och leder.
Buller som har orsakat hörselnedsättning eller tinnitus.
Både arbetsskador och arbetsolyckor ska, i samråd med skyddsombudet och den skadedrabbade, anmälas av arbetsgivaren till Försäkringskassan. Märk att den anställde kan ha rätt till ersättning från Arbetsskadeförsäkringen (AFA). Om en arbetsgivare inte fullgör sin anmälningsskyldighet kan vederbörande dömas till böter. Det är vare sig den anställde eller arbetsgivaren som bedömer om det skett en arbetsskada i lagens mening, det ansvaret ligger på Arbetsmiljöverket samt Försäkringskassan.
Vikten av fungerande arbetsmiljöarbete
Reglerna för både arbetsskador och tillbud visar hur viktigt det är att ha ett fungerande arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen med uttryckliga rutiner som är välförankrade inom hela organisationen. Det bör vara tydligt för alla vad som utgör en arbetsskada, såväl som vad som utgör ett tillbud och vilka tillbud som ska anmälas till Arbetsmiljöverket. En utpräglad delegationskedja ska finnas på plats, så att rapporteringar inte hamnar "i limbo" eller faller mellan stolarna. Många arbetsskador och tillbud kan undvikas genom att ha en återkommande och fungerande rutin för riskbedömningar av verksamheten.
Har ni frågor kring arbetsskador och tillbud? Kontakta oss.
Ett tillbud kallas för Oj och en arbetsskada kallas för Aj.
Sammanfattningsvis kan konstateras att skillnaden mellan tillbud och en arbetsskada är att ett tillbud är en "nästanolycka" vilken inte inneburit en skada jämfört med en arbetsolycka eller arbetssjukdom där någon kommit till skada. När ett tillbud, oavsett allvarlighetsgrad, orsakat en faktisk skada övergår det till en arbetsskada och det uppstår rapporteringsskyldighet till både Arbetsmiljöverket samt anmälningsplikt till Försäkringskassan. En arbetsskada ska alltid anmälas till Arbetsmiljöverket och till Försäkringskassan.