top of page

Företagare polisanmälda för fusk med omställningsstödet

Ansökningsperioden för omställningsstöd för företag med kraftigt minskad omsättning är nu stängd och flera företag har blivit polisanmälda på grund av misstankar om fusk.

Omställningsstödet var ett tillfälligt stöd för företag som tappade mycket av sin omsättning på grund av covid-19 under mars och april 2020. Sista dag att skicka in ansökan var den 1 september 2020.

Regeringens färska, rejält nedreviderade prognos pekade på att omställningsstödet kostar statskassan 7 miljarder kronor i år. De vanligaste branscherna där stöd har sökts finns inom hotell, restaurang, transport och magasinering.

För att få ta del av omställningsstödet skulle företaget ha redovisat en nettoomsättning om minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret som skulle ha minskat med mer än 30 procent under mars och april 2020 jämfört med mars och april 2019. Nedgången skulle vara orsakad av pandemin.

23 289 ansökningar om det så kallade omställningsstödet har inkommit, visar siffror från Skatteverket när dörren nu stängdes 1 september.

Hittills har 17 700 företag beviljats stöd och 1,3 miljarder kronor har betalats ut – en siffra som kommer att stiga eftersom det kom in många ansökningar nu de sista dagarna, enligt Skatteverket.

Totalt sett har myndigheten i dagens läge avslagit 1 100 ansökningar till ett sammanlagt sökt stödbelopp på 186 miljoner kronor.

Skatteverket flyttar nu fokus till efterkontrollerna och enligt myndigheten pågår nu drygt tusen fördjupade sådana kontroller och 19 företag har brottsanmälts, varav flertalet fall handlar om företag som betalat utdelning till ägarna fast de har uppgett motsatsen. I andra fall kan det handla om misstankar att det inte är coronapandemin som har orsakat omsättningsfallet eller att fjolårets omsättningstal manipulerats för att få ut stödpengar.

Har du sökt omställningsstöd och behöver hjälp att kontrollera att allt gått rätt till?

Kontakta oss på CvZ Juridik så hjälper vi dig.

Comments


bottom of page